Chemotherapie

Soorten chemotherapie

Een ander woord voor chemotherapie is cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, elk met een eigen werking. Cytostatica kan op verschillende manieren worden toegediend, bijvoorbeeld per infuus, als tablet of per injectie. Via uw bloed verspreiden de cytostatica zich door uw lichaam en kunnen zo op vrijwel alle plaatsen de kankercellen bereiken.

 

Bijwerkingen

Cytostatica grijpt in op de delingsprocessen van kankercellen waardoor zij een celgroeiremmende en/of celdodend effect hebben. Cytostatica kan geen onderscheid maken tussen de gezonde en kwaadaardige cellen in het lichaam. De celgroeiremmende en/of celdodende eigenschappen van cytostatica hebben dan ook effect op gezonde en op kwaadaardige cellen. Vooral de snelgroeiende gezonde cellen, waaronder bijvoorbeeld de cellen in het beenmerg, de slijmvliezen en de haren, kunnen worden aangetast door de cytostatica. Daardoor kunnen bijwerkingen ontstaan. Meestal tijdelijk van aard. De gezonde cellen herstellen zich meestal sneller dan de kwaadaardige cellen. Het herstel vindt plaats in de rustperiode van de kuur. Uw arts en de oncologie verpleegkundige geven specifieke uitleg over de middelen die u krijgt.

 

 

Hoe kan chemotherapie worden toegepast?

Chemotherapie kan worden toegepast;

Als curatieve behandeling = gericht op genezing.

Sommige soorten kanker reageren goed op een behandeling van cytostatica. De tumor kan ermee worden vernietigd.

 

Als adjuvante behandeling = toegevoegd

Adjuvante chemotherapie kan plaatsvinden na een operatie of bestraling om eventueel achtergebleven kankercellen te vernietigen. Een adjuvante behandeling geeft men ook om eventuele zeer kleine, onzichtbare uitzaaiingen (micrometastasen) buiten het operatie-of bestralingsgebied, te vernietigen. De behandeling is in beide situaties gericht op het vergroten van de kans op genezing.

 

Als neo-adjuvante behandeling = vooraf

Deze vorm van behandeling wordt gegeven vóór de plaatselijke behandeling met bestraling en/of een operatie. De bedoeling is de tumor beter behandelbaar te maken en eventuele uitzaaiingen elders in het lichaam te vernietigen. Vaak is een minder ingrijpende operatie mogelijk als de tumor kleiner is geworden door neo-adjuvante chemotherapie.

Een neo-adjuvante behandeling is curatief (genezend) van opzet.

 

Als palliatieve behandeling = verzachtend

Als de ziekte niet (meer) genezend kan worden behandeld, is een palliatieve behandeling mogelijk. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van klachten.

 

Uw behandelend specialist bespreekt met u welke aanpak voor u de beste behandeling is en legt u alles uit over uw behandeling en de mogelijke bijwerkingen.

 

Informatie over chemotherapie

In korte tijd krijgt u veel informatie. Uw wereld staat op zijn kop. Daarom is het niet altijd makkelijk alle informatie te begrijpen, te onthouden en te verwerken. Schrijf uw vragen op en bespreek ze met uw behandelend arts, of met de oncologieverpleegkundige die u begeleidt tijdens uw behandeling. Soms helpt het ook om te lezen over uw behandeling. Onderaan deze pagina vindt u links naar betrouwbare informatie.

 

Leven met kanker

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. U kunt wel meer grip op uw gevoelens krijgen door erover te praten met uw partner, kinderen, familie of een goede vriend(in). U kunt een afspraak maken met uw huisarts. Soms kan het fijn zijn om te praten met iemand die hetzelfde als u meemaakt, of meegemaakt heeft: een lotgenoot. U kunt in contact komen met lotgenoten via uw eigen patiëntenorganisatie, of door een bezoek te brengen aan een inloophuis bij u in de buurt. 

Een aantal mensen heeft extra ondersteuning nodig van een deskundige om stil te staan bij dat wat hen allemaal overkomen is. Zo iemand kan u dat extra beetje steun en begeleiding geven dat u nodig hebt om de draad van uw leven weer op te pakken.