Hormoontherapie

Hormonen

Hormonen worden door lichaamscellen of organen (klieren) van uw lichaam afgescheiden en in de bloedbaan gebracht.

Al die hormonen hebben een eigen taak. Hormonen kunnen op afstand een proces op gang brengen in andere cellen of organen die juist voor deze hormonen gevoelig zijn. Cellen, dus ook tumorcellen, of organen reageren alleen op een hormoon als zij speciaal voor dat hormoon een hormoonreceptor hebben; “de sleutel past alleen in het juiste slot”. Dit is de reden dat bij weefselonderzoek van de tumor ook de hormoongevoeligheid, de receptor, van de tumor bepaald wordt.

 

 

Hormonale therapie

Bij bepaalde soorten kanker wordt hormonale therapie gegeven. Bij vrouwen wordt hormonale therapie vooral voorgeschreven bij borst- en baarmoederkanker, en bij mannen met prostaatkanker. Hormonale therapie kan ook bij andere soorten kanker als therapie voorgeschreven worden, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van leukemie, bij lymfomen en bij schildklierkanker.

 

 

De hormonale behandeling kan op twee manieren worden gegeven:

1. door middel van een operatie

De organen die de hormonen aanmaken, zoals bijvoorbeeld de eierstokken, worden operatief verwijderd.

2. met medicijnen.

Het toedienen van de medicijnen, de hormoonpreparaten, kan gebeuren door middel van een injectie, als tablet, of met een neusspray.

 

Er bestaat een aantal groepen van hormoonpreparaten, elk met hun eigen toepassing en elk met hun eigen manier waarop zij uw hormoonbalans wijzigen.

 

 

Hoe kan hormonale therapie worden toegepast?

Hormonale therapie kan worden gegeven als:

1. adjuvante behandeling

Een adjuvante behandeling wordt toegevoegd aan een curatieve (= genezende) behandeling, zoals een operatie of bestraling.

2. neo-adjuvante behandeling

Deze vorm van adjuvante behandeling wordt gegeven vóór de plaatselijke behandeling, bijvoorbeeld een operatie of bestraling. Het doel van neo-adjuvante behandeling is de tumor beter behandelbaar te maken voor de curatieve ingreep.

3. palliatieve behandeling.

Een palliatieve behandeling is een verzachtende behandeling, en gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten, zoals bijvoorbeeld pijnklachten.

 

 

Een behandeling met hormoonpreparaten wordt gedurende langere tijd gegeven en kan maanden tot jaren duren. Als uw ziekte niet meer op de hormonale therapie reageert kan er, afhankelijk van uw situatie, worden gestart met een andere hormonale therapie. Dat u niet langer op het ene hormoonpreparaat reageert betekent niet dat u ook niet meer zult reageren op andere hormoonpreparaten.

 

 

Informatie over hormonale therapie

Uw behandelend specialist bespreekt met u welke behandeling voor u de beste behandeling is, met welke bedoeling de hormonale behandeling aan u gegeven gaat worden, en legt u alles uit.  

Een behandeling met hormonen heeft mogelijk bijwerkingen. Het is zo dat iedereen anders reageert. Het is belangrijk uw klachten te bespreken met uw behandelend specialist. Misschien is er een manier, of is er een middel, om iets aan de bijwerkingen te doen. Soms is het noodzakelijk om uw behandeling met hormonen te staken.

Via de links op deze website vindt u betrouwbare informatie.