Ouderen en kanker

Naarmate we ouder worden neemt het vermogen om fouten in de celdeling te herstellen af. Daarom is kanker een ziekte die vooral bij oudere mensen voorkomt. Elk jaar krijgen in Nederland ruim 100.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. Daarvan is ongeveer 70% ouder dan 60 jaar, en ruim 40% zelfs ouder dan 70 jaar. Nederland vergrijst, en daarom zal kanker in de toekomst vaker voorkomen. Gelukkig is kanker wel steeds beter te behandelen. Steeds meer mensen kunnen met de ziekte verder leven.

 

Ouderen en kanker

De uitspraak “Je bent zo oud als je jezelf voelt” geldt voor iedereen. Sommige ouderen zijn fit en actief, en staan midden in het leven. Andere leeftijdsgenoten kunnen last hebben van allerlei beperkingen en kunnen misschien hun dagelijkse activiteiten met moeite uitvoeren. Mensen gaan, naarmate ze ouder worden, steeds meer onderlinge verschillen vertonen. Door deze verschillen is het nodig om voor de behandeling van kanker rekening te houden met beperkingen die op oudere leeftijd voor kunnen komen.

 

Nadat u te horen hebt gekregen dat u kanker hebt gebeurt er veel met u. U beleeft waarschijnlijk een tijd vol heftige emoties. Er verandert in korte tijd veel in uw leven. Ondersteuning van uw partner, uw naasten en mensen in uw omgeving is in deze periode erg belangrijk. Daarnaast is het soms fijn te praten met mensen die dezelfde soort kanker hebben, dezelfde behandeling krijgen of hebben ondergaan. 

 

Informatie over kanker

Uw behandelend arts bespreekt met u welke behandeling voor u de beste behandeling is, en legt u daar alles over uit. U krijgt veel informatie te verwerken over uw ziekte, de behandelingen en wat dat allemaal voor u betekent. Goede communicatie met uw behandelend arts is erg belangrijk. Geef het aan als u bepaalde informatie niet begrijpt, als het u te snel gaat, of als u bang bent dat u niet alles meteen kunt onthouden. Het is bijna voor iedereen lastig om alles van een gesprek met een arts te onthouden.