Handen

Palliatieve zorg

Als genezing niet meer mogelijk is

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker krijgt vroeg of laat te horen dat ze niet meer zullen genezen. Als ook u dat bericht van uw behandelend arts hebt gekregen hoeft dat niet te betekenen dat u op korte termijn zult overlijden. Sommige soorten kanker kunnen namelijk voor langere tijd afgeremd worden.

Als genezing niet meer mogelijk is richt de medische zorg zich op het afremmen van de ziekte en / of het verminderen van de klachten. Daarbij speelt “kwaliteit van leven” een belangrijke rol. Deze fase wordt de palliatieve fase van de ziekte genoemd. In deze fase wordt palliatieve zorg gegeven. Deze zorg is erop gericht de tijd die u nog hebt zo goed en zo aangenaam mogelijk te maken.

  

Een palliatieve behandeling

Voor bepaalde klachten kan uw behandelend arts u een palliatieve behandeling aanbieden. Met een palliatieve behandeling kan geen genezing meer worden bereikt.

Enkele voorbeelden:
     - pijn kan soms verminderd worden door een zenuwblokkade
     - pijn door uitzaaiïngen kan worden behandeld met palliatieve radiotherapie of chemotherapie
     - bij vermoeidheid ten gevolge van bloedarmoede kan een bloedtransfusie gegeven worden. 

Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie over palliatieve behandelingen.

 

Ook vindt u bij Infotheek Oncologie informatie over pijn en over pijnbestrijding met pijnstillers. Soms kan pijn ook worden verlicht door massage van een fysiotherapeut of door ontspanningsoefeningen. Bij Infotheek Oncologie vindt u hierover informatie. Ook vindt u hier adressen van professionele hulpverleners.

 

Informatie over palliatieve zorg

Waarschijnlijk voelt u zich de eerste tijd na het bericht dat u niet meer beter wordt overspoeld door allerlei vragen en gedachten. Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie over de palliatieve fase van kanker. Deze informatie kan u een handreiking geven om te bepalen wat voor u belangrijk is, en wat u allemaal op uw eigen manier wil doen. Ook voor mensen in uw omgeving kan het prettig zijn deze informatie te lezen. De informatie kan misschien een goed uitgangspunt zijn voor een gesprek met uw partner, kinderen, familieleden of andere naasten. Probeer te doen wat u zelf wilt, en waar u zich goed bij voelt.

Het kan u ook rust geven als u meer duidelijkheid over uw situatie hebt. Niemand is verplicht tegen zijn zin een medische behandeling te ondergaan. Probeer voor uzelf te bepalen waar uw grenzen liggen. Misschien vindt u het een geruststellend idee dat u daarover iets zwart op wit kunt zetten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een wilsverklaring of een euthanasieverklaring. Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie die u daarbij kan helpen.

 

Professionele hulp

Er komt waarschijnlijk een moment dat u hulp van buiten nodig hebt, omdat de mensen uit uw omgeving de zorg voor u niet meer alleen aankunnen. Bij Infotheek Oncologie vindt u adressen van professionele organisaties die u op verschillende vlakken kunnen ondersteunen. Misschien hebt u hulp nodig bij uw dagelijkse huishoudelijke taken.

Misschien vindt u het prettig als er iemand ’s nachts bij u in huis slaapt. U bepaalt zelf wat u nodig hebt.

 

U kunt zelf ook dingen doen als u lichamelijk achteruit gaat, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en goede voeding. Bij Infotheek Oncologie vindt u hierover informatie.

 

Infotheek Oncologie

U zult waarschijnlijk zelf ervaren hebben dat kanker niet alleen lichamelijk, maar ook op sociaal en geestelijk vlak een ingrijpende ziekte is. Misschien was u vanaf het begin optimistisch gestemd over uw toekomst. Misschien hield u er al direct rekening mee dat u een slecht bericht zou kunnen krijgen. En dan blijkt het nu (toch) niet goed te gaan. Uw behandelend arts heeft “slecht nieuws” voor u. U krijgt de boodschap dat u niet meer beter zult worden. Uw hoop op genezing wordt definitief de bodem in geslagen. De eerste tijd na dit bericht is voor de meeste mensen een afschuwelijke periode. Het is vaak een enorme schok. Waarschijnlijk voelt u zich overspoeld door allerlei emoties.

Misschien bent u angstig, misschien vooral ontzettend kwaad. Misschien bent u verdoofd en kunt u alleen nog maar in een stoel voor u uit zitten staren. De kans is groot dat u zich nergens meer op kan concentreren. Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie met tips om met uw emoties om te gaan. Bij Infotheek Oncologie vindt u ook adressen van gespecialiseerde zorgverleners die u kunnen helpen en steunen voor als u in de put blijft zitten. Denk niet te snel dat er niets aan te doen is.

 

Misschien hebt u nu meer dan ooit behoefte aan lotgenotencontact. Contact met mensen die hetzelfde doormaken als u en uit eigen ervaring weten waar u behoefte aan kunt hebben. Zij weten hoe het is om te leven met het besef dat je niet meer beter wordt. Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie over hoe u met lotgenoten in contact kunt komen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden