Vrouw met hoofddoek

Uiterlijke verzorging

Uiterlijke veranderingen

Kanker is een ziekte met veel gevolgen. Zowel op lichamelijk als op emotioneel vlak vinden veranderingen plaats. Als u een behandeling met chemotherapie krijgt, of als u bestraald wordt kan dat ook invloed hebben op uw uiterlijk. Door de behandelingen kan het zijn dat u er anders uit gaat zien, misschien herkent u zichzelf op een bepaald moment nauwelijks meer. Dat brengt onzekerheid en verdriet met zich mee.

 

Voorbeelden van mogelijke gevolgen van uw behandeling tegen kanker op uw uiterlijk zijn: een droge huid, of juist een vette huid, haaruitval, uitvallende wimpers, broze nagels. Veel van deze veranderingen zijn tijdelijk en meestal verdwijnen de klachten als de behandeling is gestopt. Uw behandelend arts informeert u over de mogelijke gevolgen van uw behandeling. Tijdens de behandeling kan een aantal klachten worden beperkt, of bestreden. Uw behandelend arts zal u daar meer over vertellen. Uw behandelend arts zal u tips geven waarmee u zelf ook de gevolgen kan beperken. Zo zal uw behandelend arts u bijvoorbeeld informeren over uw huidverzorging tijdens de behandeling. 

 

Uiterlijke verzorging

Ook als u ziek bent wil u er toch zo goed mogelijk uitzien? Dat voelt beter en dat geeft meer zelfvertrouwen. Dat zijn dingen die u in deze moeilijke tijd goed kunt gebruiken. Soms is het prettig als u voor uw uiterlijke verzorging een keer bijgestaan en geholpen wordt door een professional. Dat kan bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist of visagist zijn, of een pedicure. Met deze professional kunt u praten over de veranderingen die u opmerkt in uw uiterlijk. U krijgt advies over producten die u het beste kunt gebruiken om uw huid en nagels te verzorgen. Een schoonheidsspecialist of visagist kan u make-up adviezen geven.

 Wenkbrauwen zijn erg belangrijk voor uw gezicht. Zijn uw wenkbrauwen dun of uitgevallen, dan kunt u ze bijwerken.


Look Good... Feel Better

Look Good... Feel Better stelt zich ten doel patiënten (zowel mannen als vrouwen), hulpverleners en publiek te informeren over de uiterlijke verzorging bij kanker. De stichting geeft onder andere advies en instructie over verzorging van huid, haar en nagels.


Verwendagen

Regelmatig organiseren de inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten “verwendagen” voor mensen met kanker.

 

Jaarlijks organiseert Stichting Viva la Donna op 29 mei een verwendag voor vrouwen die zijn getroffen door kanker. Kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, masseurs en andere “verwenspecialisten”  trakteren deze vrouwen op een heerlijk verwenmoment. Het is een moment van ontspannen, van genieten, van even de zorgen laten varen. 

 

Andere bijwerkingen

Soms kan het zijn dat u, naast de veranderingen in uw uiterlijk, andere bijwerkingen opmerkt. Dat kunnen bijwerkingen zijn die niet direct te zien zijn in uw uiterlijk, maar waar u wel veel last van kunt hebben. Bespreek deze veranderingen met uw behandelend arts. Misschien hebt u tijdens de behandeling last van een pijnlijke mond, van bloedend tandvlees, van een droge mond, of van een vieze smaak en vieze adem. Een goede mondverzorging is erg belangrijk om aantasting van uw gebit, tandvlees en mondslijmvlies te voorkomen. Voor tips en adviezen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, maar ook bij uw tandarts of uw mondhygiënist.

folders