Terug

Een ervaring bij Fonkel therapie en training

Een medewerker van Infotheek Oncologie vertelt over haar ervaring bij Fonkel therapie en training.

Een bezoek aan Fonkel therapie en training
Fonkel, therapie en training is gelegen in een apart huisje, achter het woonhuis van Noor van Gulik, in een prachtige grote tuin. De werkruimte is licht, fleurig en huiselijk ingericht. Bij binnenkomst zie ik een groot schrijfbord bij de deur waarop ik welkom word geheten. Er hangt een heerlijk geurtje in de ruimte. Noor vertelt dat ze werkt met aromatische geuren, dat deze heel rustgevend kunnen werken. Voor mij heeft Noor de geur van salie gekozen. Al pratend zet Noor een lekker kopje thee voor me. Allemaal heel persoonlijk en heel gastvrij. Het gesprek loopt vanzelf; Noor geeft me het gevoel alsof ik op visite ben bij een vriendin.Ontspannen

Een onderdeel van de therapie bij Noor is “ontspannen”. Noor geeft u persoonlijke handvatten om dat te leren. Met de tips van Noor kunt u thuis oefenen uw hoofd “leeg te maken”. Noor stelt voor dat ik een ontspanningsles ervaar. Hiervoor heeft Noor eerst persoonlijke informatie van mij nodig. Deze gegevens verwerkt Noor in haar verhaal om mij te helpen ontspannen. Ze vraagt bijvoorbeeld naar mijn favoriete plek in de natuur. Daar hoef ik niet lang over na te denken: het strand natuurlijk! Noor benadrukt dat de regie bij mij ligt; dat ik ieder moment kan en mag stoppen met de therapie.


Mijn ervaring

Ik mag gaan liggen in de heerlijke relaxstoel die in de kamer van Noor staat. Noor neemt alle tijd om ervoor te zorgen dat ik lekker lig. Ze legt kussentjes onder mijn ellebogen en stopt me lekker in onder een heerlijk warme fleece deken. Hierna gaat Noor rustig in een stoel zitten. Noor vraagt me mijn ogen dicht te doen. In het begin is het heel moeilijk om niet stiekem mijn ogen te openen en even rond te kijken. Hierna begint Noor haar verhaal voor mij.

Noor heeft een prettige en rustige stem, heerlijk om naar te luisteren. Alles wat Noor vertelt is herkenbaar; het is immers míjn eigen persoonlijke verhaal.

Noor vertelt het allemaal zo echt dat ik in mijn gedachten het strand zie, en de geluiden van de zee en de meeuwen hoor. Noor vraagt me tijdens het verhaal regelmatig om al mijn andere gedachten even te laten wegzakken. Ook vertelt ze me steeds dat wat ik doe, en hoe ik het doe, goed is.

Mijn armen en benen worden zwaar, en steeds is daar de stem van Noor. Ik merk dat ik niet meer hoor wat ze zegt, dat ik mee laat meevoeren door het geluid van haar stem. Aan het einde van mijn verhaal laat Noor me weer langzaam mijn ogen opendoen, langzaam weer wennen aan het licht wat de kamer instroomt. Ik kijk op de klok. Er zijn 45 minuten voorbij. Dat is veel meer dan ik had verwacht. Hoe kan dat nou? En hoe kan Noor zo mensen helpen thuis te ontspannen?Hypnotherapie

Noor legt uit dat iedereen wel eens dagdroomt, even de tijd vergeet…. Dat dit eigenlijk is wat me nu net overkomen is. Noor heeft voor mij even alle prikkels van buitenaf minder voelbaar gemaakt, even op een zijspoor gezet. Dit heeft ze gedaan door mij mee te nemen naar de plek waar ik me altijd al ontspannen en fijn voel: het strand. Deze therapie heet hypnotherapie. Bij hypnotherapie behoudt u altijd de controle over uzelf.

 

Maar hoe kan dit helpen thuis te ontspannen?
Noor legt uit dat ze probeert de plek waar ik me fijn voel, het strand, in mijn gedachten op te roepen. Dit doet ze door het strand, en alles wat ik op het strand zie, voel, hoor en ruik, te omschrijven. Dit heet visualiseren. Hierna heeft Noor me door het vertellen van het verhaal, en met behulp van haar rustige stem, laten ontspannen. De koppeling in mijn hersenen strand – fijn gevoel – ontspannen is gemaakt.

Noor legt uit dat door regelmatig oefenen het gevoel van ontspanning bereikt kan worden door gewoon aan het strand te denken, dat ik zo kan bereiken dat ik alles in mijn gedachten even mag laten voor wat het is.

 

Echt, ontspannen kun je leren!

 

Ik ben een ervaring rijker als ik naar huis ga.

 

 

Meer informatie leest u op de website van Fonkel, therapie en training.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden