Terug

Blijf bewegen, door Nicole

Hallo, Ik ben Nicole, getrouwd en moeder van twee kinderen. 10 juli 2014 kreeg ik op 45-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. Ik zou zeker chemotherapie moeten ondergaan en een borstamputatie krijgen. Uitvoeriger onderzoek moest uitwijzen in welke volgorde ik de behandelingen zou krijgen en of ik misschien ook nog bestraald zou moeten. Dat het een zwaar traject zou worden, was zeker. In het diagnosegesprek werd mij gevraagd of ik sportte. Dat was heel eerlijk gezegd niet het geval. Ik deed eigenlijk al ruim een jaar niets meer. De chirurg en mammacareverpleegkundige adviseerden mij om meteen te starten met sporten/bewegen. Zo zou ik hopelijk nog op tijd een redelijke conditie kunnen opbouwen en de behandelingen beter aankunnen.

Ik ben daarom de volgende dag begonnen met elke dag minimaal een half uur stevig te wandelen. Mijn dochter liep vaak mee en een vriendin bood aan om twee keer in de week mee te lopen. Dit was heel gezellig en fijn en natuurlijk ook een stok achter de deur. Maar ook alleen wandelen was soms wel even fijn. Even uitwaaien.   Na diverse onderzoeken is besloten dat ik eerst 6 chemo’s (de zgn. TAC-kuur) moest ondergaan om daarna geopereerd te kunnen worden.

De eerste chemo was op 25 juli. Deze viel nog redelijk mee. De zesde was op 6 november. Daarna was ik behoorlijk knock-out. Toch heb ik al die tijd geprobeerd te blijven wandelen. Al ging het niet altijd even snel…

2 december volgde de operatie. Ik kreeg een borstamputatie en okseltoilet. 3 december was ik alweer thuis met 2 drains en een boekje met oefeningen om mijn schouder en arm weer goed te kunnen bewegen.

Begin januari moest ik starten met bestralingen. Daarvoor moest ik mijn beide armen ver boven mijn hoofd kunnen leggen. Met mijn ‘slechte’ arm lukte dit nog lang niet. Daarom ben ik op 16 december gestart met behandelingen bij FysioHolland bij Angela. Zij is oncologisch fysiotherapeut en weet precies wat te doen. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik bij de eerste bestraling mijn beide armen in de gewenste positie kon krijgen. Ik had vooraf nooit verwacht dat dit zou lukken.

 

Door de chemo’s had ik weinig spierkracht over (bij ziekte gebruikt het lichaam de spiermassa als energiebron). Fietsen lukte bijvoorbeeld niet meer. Ik was ook moe. Mijn lichaam was gewoon op. Desondanks wandelde ik nog steeds braaf elke dag; op mijn tempo.

 

Toen de bestralingen waren afgerond vond ik het tijd om ‘echt’ te gaan sporten. Ik wilde weer fit worden. Me weer voelen zoals vóór 10 juli. Ik begon 30 januari twee keer per week met andere (ex-)kankerpatiënten onder begeleiding van dezelfde fysiotherapeut. Nog steeds doe ik dit. We werken aan de conditie, spierkracht en functie van schouder/arm. Bijkomend voordeel is dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit en elkaar als geen ander begrijpt. We trekken ons aan elkaar op en delen onze ervaringen. Voordeel van een oncologisch fysiotherapeut is natuurlijk de kennis die zij heeft op oncologisch gebied. Ze kan dingen verklaren/plaatsen. Daarnaast zorgt ze ervoor dat ik mijn grenzen verleg en coacht ze me in het traject naar herstel.

 

Nu, 9 maanden sporten verder, heb ik grote stappen gemaakt. Ik werk weer bijna mijn volledige uren van voordat ik ziek werd, mijn conditie is een stuk verbeterd, mijn spierkracht is weer ver terug en ook mijn arm kan ik steeds beter bewegen. Wat ook een positief effect is van het sporten, is het feit dat ik mijn gewicht onder controle kan houden. Dit ondanks de hormoontherapie waarmee ik half december gestart ben en waar ik gegarandeerd van aan zou komen.

 

Ik zou iedereen willen adviseren om zo snel mogelijk na de diagnose kanker te gaan (of blijven) sporten. Of in ieder geval in beweging te blijven. Dit is echt belangrijk. Achteraf had ik eigenlijk al tijdens de chemotherapie moeten gaan sporten, al heeft het wandelen vast ook goed gedaan.

 

De toekomst zie ik weer met vertrouwen tegemoet!                                                                                                                                                                                    

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden