Terug

De bestralingskalender

Eind maart 2011 had ik op een vrijdagavond jeuk aan mijn rechterborst.

Om de jeuk tegen te gaan begon ik wat te krabben. Ik voelde daarbij een verdikking zitten, een soort schijfje. Het hele weekend voelde ik steeds even of deze verdikking er nog zat. En ja … het bleef voelbaar.  

 

Een stemmetje in mij zei dat ik hiermee naar de huisarts moest gaan en dat deed ik op woensdag.

 

De huisarts stuurde me voor een mammografie en een echo naar het ziekenhuis. Op vrijdag, een week nadat ik de verdikking had gevoeld, was ik in het ziekenhuis voor de mammografie en de echo. Op de mammografie was niets te zien, maar bij de echo werd toch wat ontdekt. Er werd een biopt genomen en een week later had ik de uitslag: borstkanker.

 

Op 12 april werd ik borstbesparend geopereerd. Op 26 mei begon ik aan mijn (preventieve) bestralingen: 33 bestralingen, 7 weken lang elke werkdag naar de afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht.

 

Elke ochtend hetzelfde ritueel:

  • Wachten op de taxi.
  • Het ritje naar het ziekenhuis.
  • Wachten tot ik aan de beurt was.
  • De bestraling.
  • Wachten op de taxi.
  • Het ritje naar huis.
  • En dan thuisgekomen eerst naar de keuken.


Naar de keuken? Ja, naar de keuken!

 

Daar hing op de keukenkast een vel papier met de cijfers 1 tot en met 33.

Elke dag als ik uit het ziekenhuis thuis kwam liep ik direct naar de keuken waar deze ‘kalender’ op de keukenkast hing en streepte ik met een krul weer een dag c.q. bestraling weg.

Dat het handiger was geweest om met 33 te beginnen en te eindigen met 1, daar kwam ik later pas achter toen ik op de helft was. Want het aftellen gaf moed, kracht. Het gaf me een doel, een focuspunt.

 

         

                     

In 2012 kreeg ik het idee om dit vel papier met cijfers om te zetten in een kalender, een aftelkalender. Een kalender die moed geeft. De bestralingskalender was geboren.

 

In de periode 2012 – 2014 heb ik al een paar kalenders in Word gemaakt en aan bekenden gegeven die ook bestralingen kregen. Ook zij hadden steun aan deze kalender. Dit gaf mij de moed en het duwtje in de rug om de bestralingskalender echt in de wereld te zetten.

Op 26 mei 2015, vier jaar na mijn eerste bestraling, heb ik het eerste exemplaar van de door mij ontworpen bestralingskalender overhandigd aan mijn mammacare verpleegkundige Trudy Dupont in het Antonius Ziekenhuis Utrecht.  Het resultaat in de vorm van een website en webshop was een feit!

Mijn wens is dat ik door middel van deze kalender mensen, die geconfronteerd worden met kanker en de daaropvolgende bestralingen, moed kan geven. Dat zij door het wegstrepen van elke bestralingsdag op de kalender aftellen, een doel hebben, een focuspunt.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden