Terug

LEEF het leven door Marja

In december 2007 werd er bij mij borstkanker gediagnostiseerd. Na een aantal operaties maakte ik in maart 2008 kennis met het Verbeeten Instituut. Zeven weken met de taxi naar Tilburg voor 33 bestralingen. Een lang traject waar ik best tegen op zag. Achteraf is het mij meegevallen.

Het Verbeeten is erg smaakvol en huislijk ingericht. Er hangt geen ziekenhuissfeer. Ik voelde mij er al snel “thuis”. Het personeel is vriendelijk en zorgzaam. Ondanks de spannende tijd, was er ruimte voor humor met de medewerkers en met mijn vriendinnen, die vaak meegingen naar Tilburg. Zij mochten ook een keer bij het bestralingstoestel kijken. Zo konden ze zich een beter beeld vormen van wat er met mij gebeurde tijdens de behandelingen.

Al met al vlogen de weken voorbij. Ik was erg moe, maar had lichamelijk weinig klachten.

Na de bestralingen volgden er nog vijf chemokuren van drie weken. Mijn haar viel al snel uit. Ik heb er voor gekozen om haarwerkjes te gaan dragen.

Tijdens een van de workshopjes “Mutsjes”, georganiseerd door de dames van de Infotheek Oncologie, in het Verbeeten, ontmoette ik “mijn” kapster. Zij gaf de workshop “hoedjes, petjes en sjaaltjes”, maar zij verkocht in haar kapsalon ook haarwerkjes. Het was leuk om, onder het genot van een kopje koffie, kennis te maken met het grote aanbod aan hoofddeksels. Tevens was er gelegenheid om met andere patiënten je ervaringen uit te wisselen. De Infotheek, gelegen op een mooie nieuwe locatie in het Verbeeten, beschikt ook over een bibliotheek voor patiënten en hun naasten. Heb je vragen, dan kun je altijd vrijblijvend gebruik maken van de expertise van de medewerkers op deze afdeling.

Ik had uiteindelijk zeven verschillende pruiken. Goed verzorgd,  beter gevoel! Haaruitval is niet leuk, maar ziek worden van de chemo vond ik veel erger en dat is mij reuze meegevallen.

Na tien maanden behandelingen was ik “klaar”. Nu probeer ik mijn gewone leventje weer op te pakken. Door de ervaringen van het behandeltraject en het feit dat je kanker hebt “gehad”, kijk ik nu wel anders naar de toekomst. Het leven is niet meer vanzelfsprekend. Op dit moment gaat het goed met mij. Ik heb voorlopig geluk gehad, want kanker kun je niet overwinnen.

Met erg weinig energie, maar bruisend van levenslust, geniet ik volop van iedere dag.

Kortom ik LEEF HET LEVEN!

Ook als je glas half vol is, kun je genieten.

Marja 

´s-Hertogenbosch

 

Marja heeft meegewerkt aan het boek "Leven met een gouden randje". In dit boek leest u verhalen van elf vrouwen met kanker. U kunt het boek lenen bij Infotheek Oncologie. Het boek is te koop via de website www.levenmeteengoudenrandje.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden