Terug

Leven met Acute Lymfatische Leukemie

In 2003, vlak na mijn 18e verjaardag kreeg ik te horen dat ik acute lymfatische leukemie (ALL) had. Na maanden van vage klachten, vermoeidheid, hoofdpijn en keelpijn, kwam de huisarts mij vertellen dat het kanker was. En al komt kanker natuurlijk nooit op een goed moment, dit was wel het meest waardeloze jaar om ziek te worden. Het had het jaar moeten worden waarin ik zou slagen voor het VWO, mijn rijbewijs zou halen en voor een jaar naar de Verenigde Staten zou vertrekken om te gaan werken en studeren.


Helaas liep het anders en begon het jaar voor mij met een acute opname in het Universitair Ziekenhuis in Groningen en een paar maanden van heftige chemotherapie. Voor mij de periode waarin de woorden incasseren en doorzettingsvermogen een nieuwe betekenis hebben gekregen. Niet alleen voor mij, maar ook voor alle vrienden en familie een paar hele zware maanden. De bijwerkingen van de chemotherapie, het uitvallen van mijn haar en de moeite die ik had met eten waren verschrikkelijk, maar in het ziekenhuis werd er alles aan gedaan om het toch zo comfortabel mogelijk te maken.


Na een beetje van de schrik bekomen te zijn, werd het toch weer tijd om aan school en toekomst te denken. Samen met mijn mentor heb ik besloten om toch te proberen mijn eindexamen dat jaar te halen. Dit betekende wel dat ik in het ziekenhuis al zou moeten beginnen met studeren en in de weken dat ik thuis zou zijn, mijn toetsen zou moeten maken. Door de medewerking van de leraren en de hulp van vriendinnen is het uiteindelijk gelukt om te slagen voor mijn eindexamen. Het diploma bracht natuurlijk wel een nieuw dilemma met zich mee…. namelijk het maken van een passende studiekeuze.


Na de periode in het ziekenhuis en een periode thuis waarin ik heb kunnen aansterken en nadenken, heb ik besloten om psychologie te gaan studeren in Groningen. Ik ben verhuisd en op kamers gegaan in een studentenhuis. De eerste twee jaar van mijn studie heb ik nog maandelijks chemotherapie gehad. Ondanks de medicijnen en de ziekenhuisbezoekjes is het toch vrij snel gelukt om mijn ‘normale’ leven weer op te pakken.


Na het afronden van deze studie heb ik mij gespecialiseerd in de medische psychologie. Het interesseerde me wat een ziekte kan doen met je psyche, en hoe je psychische gesteldheid van invloed kan zijn op je lichamelijke gezondheid. Na een tijd onderzoek te hebben gedaan onder hartpatiënten ben ik terecht gekomen bij Instituut Verbeeten en werk ik onder andere af en toe bij Infotheek Oncologie. Daar zie ik patiënten die voor hun radiotherapeutische behandeling komen en op zoek zijn naar informatie. Met veel plezier hoop ik deze patiënten te kunnen helpen en ik merk dat ik zelf elke keer leer van de persoonlijke verhalen van deze patiënten.


Als ik terug kijk op de periode van ziek zijn en weer beter worden, komen er naast de moeilijke, ook heel veel goede herinneringen naar boven. Mijn vrienden en familie zijn er altijd geweest en op dit moment kan ik zeggen dat ik enorm tevreden ben. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet en de reis naar de Verenigde Staten gaat er deze zomer dan toch eindelijk van komen!


Eline

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden