Handen

Alvleesklierkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 2300 mensen alvleesklierkanker vastgesteld. Het betreft vooral mensen boven de 50 jaar. Alvleesklierkanker komt ongeveer evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. 

 

Informatie over alvleesklierkanker

Uw behandelend arts legt u uit wat alvleesklierkanker is, bespreekt met u wat voor u de beste behandeling is, en legt u alles uit over de behandeling en de mogelijke bijwerkingen. Het is niet altijd makkelijk die informatie te begrijpen, te onthouden en te verwerken. Lezen over uw ziekte kan u helpen de informatie van uw arts beter te onthouden en te begrijpen. U kunt de informatie ook laten lezen aan mensen in uw omgeving.

 

 

Leven met alvleesklierkanker

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Dat geldt voor de periode dat er onderzoeken plaatsvinden, het moment dat u te horen krijgt dat u kanker hebt en de periode dat u wordt behandeld. Na deze periode is het vaak niet eenvoudig de draad weer op te pakken. Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe u het beste kunt leven met kanker. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Uw stemmingen kunnen heel wisselend zijn. Het ene moment bent u misschien heel verdrietig, het volgende moment vol hoop. Misschien voelt u zich onzeker en vraagt u zich af of de behandeling wel aan zal slaan. De onzekerheden die het hebben van kanker met zich meebrengt zijn niet te voorkomen. Soms kan contact met medepatiënten, met lotgenoten, helpen. Het uitwisselen van ervaringen en delen van gevoelens met iemand die in een vergelijkbare situatie zit kan u helpen door een moeilijke periode heen te komen. Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Een lotgenoot kan u vaak ook praktische informatie geven. Dat kan een belangrijke steun zijn.

 

Patiëntenvereniging

Living With Hope Foundation (LWHF) is een platform voor patiënten en hun naasten getroffen door alvleesklierkanker. De doelen van LWHF zijn het geven van informatie, het bevorderen van lotgenotencontact en belangenbehartiging.