Portret man

Darmkanker

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 13.000 mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende soort kanker in Nederland. Deze vorm van kanker wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen van 50 jaar en ouder. Dikkedarmkanker kan echter ook voorkomen op veel jongere leeftijd. Het merendeel van de tumoren (50 tot 60%) ontstaat in de laatste delen van de dikke darm.

 

Informatie over darmkanker

De mededeling dat u darmkanker hebt is een grote klap. Uw arts legt u alles uit over uw ziekte en geeft u advies over de behandelingen. U kunt meer grip op uw situatie krijgen door goede informatie te zoeken. 
U krijgt misschien ook vragen als: slaat de behandeling aan, van welke bijwerkingen ga ik last krijgen en hoe moet ik straks verder? Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Soms is het fijn om met mensen te praten die hetzelfde meemaken, of hebben meegemaakt, als u.

 

Patiëntenvereniging

Het uitwisselen van ervaringen en delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kan u helpen de moeilijke periode door te komen. Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Daarnaast kan een lotgenoot u vaak praktische informatie geven. SPKS  is de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal, dus ook voor mensen met dikkedarmkanker.

De Nederlandse Stomavereniging Harry Bacon geeft voorlichting en advies als u bij uw operatie een stoma hebt gekregen. Ook als uw stoma tijdelijk is. Deze patiëntenvereniging kan u ook in contact brengen met lotgenoten.