Ouder koppel

Gynaecologische kanker

Verschillende soorten gynaecologische kanker

Er zijn verschillende soorten gynaecologische kanker: baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en vulvakanker.

  

Baarmoederhalskanker wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 700 vrouwen vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar.

Baarmoederkanker wordt in Nederland per jaar bij ruim 2000 vrouwen vastgesteld. Baarmoederkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar, zelden bij vrouwen jonger dan 40 jaar.

Eierstokkanker wordt per jaar bij ongeveer 1200 vrouwen vastgesteld. Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Een bepaalde vorm van eierstokkanker, de kiemceltumor, komt juist vooral bij jonge meisjes voor, en veel minder bij volwassen vrouwen.

Vulvakanker komt betrekkelijk weinig voor. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks bij ongeveer 350 vrouwen gesteld. De meeste vrouwen zijn ouder dan 70 jaar. Vulvakanker kan echter ook op veel jongere leeftijd voorkomen.

 

Informatie over gynaecologische kanker

Als u geconfronteerd wordt met de diagnose gynaecologische kanker is dat een hele schok. Nadat u gehoord hebt dat u kanker hebt volgt vaak een lange periode van behandeling door operatie, chemotherapie en / of bestraling. Hieronder vindt u links naar betrouwbare websites waar u informatie vindt over gynaecologische kanker.

  

Patiëntenvereniging

Veel vrouwen hebben tijdens hun behandeling behoefte aan contact met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Praten over kanker is niet gemakkelijk, maar het uitwisselen van ervaringen en het delen van angst, onzekerheid en verdriet kan een steun zijn bij de verwerking van uw ziekte. Stichting Olijf is de patiëntenvereniging van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Het doel van Stichting Olijf is de ondersteuning van vrouwen met gynaecologische kanker. Vrouwen die hieraan behoefte hebben kunnen via Stichting Olijf in contact komen met lotgenoten.