Cellen

Informatie over kanker

Celdeling

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Voortdurend worden er nieuwe cellen gevormd. Dit is noodzakelijk om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen. De cellen ontstaan door celdeling, waarbij uit één cel twee nieuwe cellen ontstaan, die zich op hun beurt ook weer delen, enzovoort.

Meestal wordt de deling van cellen goed geregeld en worden precies genoeg nieuwe cellen aangemaakt voor groei, herstel of vervanging. De informatie die hiervoor nodig is ligt vast in onze genen die we van onze ouders hebben geërfd. Dit erfelijke materiaal, ook wel aangeduid als DNA, komt in elke lichaamscel voor.

Soms gaat het mis met de celdeling, waardoor een beschadiging van het erfelijk materiaal optreedt. Meestal worden deze cellen herkend en wordt de beschadiging hersteld door ‘repareergenen’ of worden deze cellen onschadelijk gemaakt door witte bloedcellen. Als de afwijkende cellen niet worden herkend en deze toch tot celdeling in staat zijn ontstaat een niet-controleerbare celdeling, die tot een gezwel of tumor leidt.

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen bij laatstgenoemden spreken we van kanker.

 

Goedaardige tumoren (bijvoorbeeld wratten) groeien niet door ander weefsel heen en kunnen zich niet verspreiden door het lichaam. Wél kan zo ‘n tumor tegen omliggend weefsel aan drukken. Dit kan zo hinderlijk zijn, dat de tumor verwijderd moet worden.

Kwaadaardige tumoren kunnen wel omliggend weefsel binnengroeien. Deze tumoren kunnen zich ook uitzaaien (verspreiden van cellen via de bloedbaan of het lymfestelsel).

     

Waardoor ontstaat kanker?

Vaak is kanker het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Naast aanleg en leefgewoonten speelt toeval een rol. Iemand die altijd gezond heeft geleefd, kan tóch kanker krijgen. En andersom kan iemand die altijd ongezond heeft geleefd, in goede gezondheid oud worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bepaalde leefgewoonten en
omstandigheden het risico op een aantal soorten kanker vergroot. Dit worden risicofactoren genoemd. Voorbeelden hiervan zijn: roken, ongezond eten, veel alcohol drinken, onvoldoende lichaamsbeweging en overmatige blootstelling aan de zon. De meeste factoren beïnvloeden het risico pas bij langdurige blootstelling.

Op hogere leeftijd wordt men kwetsbaarder voor kanker. De celdeling kan makkelijker ontregeld raken. Daarnaast is het lichaam op latere leeftijd minder goed in staat om schade zelf te repareren. Omdat mensen tegenwoordig gemiddeld ouder worden dan vroeger, komt de ziekte vaker voor.

 

Hoe ontstaan uitzaaiingen?

Bij een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken en via het bloed of de lymfe op een andere plek in het lichaam terechtkomen. Als ze daar uitgroeien tot tumoren, is er sprake van uitzaaiingen (metastasen). Uitzaaiingen kunnen zich nog vele jaren na de eerste behandeling voordoen. Of zich na een behandeling voor kanker wel of geen uitzaaiingen zullen voordoen, is meestal niet te voorspellen. De kans op uitzaaiingen verschilt per kankersoort.