Man en vrouw

Multipel myeloom

Multipel myeloom
Multipel myeloom wordt ook de ziekte van Kahler genoemd, vernoemd naar een Oostenrijkse internist. Multipel myeloom is een kwaadaardige woekering van het beenmerg, die uitgaat van de plasmacellen. Per jaar wordt bij ongeveer 1200 mensen een multipel myeloom, de ziekte van Kahler, vastgesteld. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte treft vooral mensen boven de 60 jaar, maar komt ook regelmatig voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

 

Ziekte van Waldenström
De ziekte van Waldenström is sterk verwant aan het multipel myleoom. Bij de ziekte van Waldenström is er een ongecontroleerde groei van bepaalde witte bloedcellen die sterk verwant zijn aan plasmacellen. Behalve in het beenmerg, komen deze cellen ook voor in de lymfklieren.

Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte van Waldenström in Nederland voorkomt. Naar schatting gaat het om 60 tot 70 nieuwe patiënten per jaar. Mannen lijken 2,5 keer meer kans te hebben op het krijgen van deze ziekte. De gemiddelde leeftijd waarop de ziekte van Waldenström voorkomt is 65 jaar, maar de ziekte kan zich ook op jongere leeftijd openbaren.

 

 

Patiëntenvereniging

Te horen krijgen dat u kanker hebt is een hele schok. Begrip en opvang door mensen in uw directe omgeving is heel belangrijk. Daarnaast vinden veel kankerpatiënten het fijn om in contact te komen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, of hebben gezeten. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om u te begrijpen. In contact komen met lotgenoten kan via de patiëntenvereniging, en kan bestaan uit een telefoongesprek, e-mail contact, een persoonlijk gesprek of deelname aan groepsbijeenkomsten. Ook uw partner, kinderen, familieleden en vrienden krijgen veel te verwerken. De patiëntenorganisatie biedt ook voor hen een luisterend oor en mogelijkheden voor lotgenotencontact.