Neuro-endocriene tumoren

Neuro-endocriene tumoren (NET) ontstaan in het neuro-endocriene systeem in de neuro-endocriene cellen. Deze cellen zitten in allerlei weefsels in het lichaam. NET kunnen dus overal in het lichaam voorkomen, maar worden meestal aangetroffen in het maag-darm kanaal, de alvleesklier en de longen.

 

Twee soorten NET

NET zijn zeer zeldzaam. Elk jaar krijgen ongeveer 700 mensen deze diagnose.

Neuro-endocriene tumoren worden, op basis van hun groeisnelheid, ingedeeld in twee soorten:

de traag groeiende NET en de snel groeiende NET.

De patholoog-anatoom stelt aan de hand van weefselonderzoek vast om welke soort het gaat.

 

Behandeling van NET

De behandeling van NET is onder andere afhankelijk van de plaats waar de tumor is gevonden, van de uitgebreidheid van de tumor en van de klachten en conditie van de patiënt. Doordat de situatie per patiënt zeer verschillend is en de huidige mogelijkheden voor behandeling steeds uitgebreider zijn, zal met meerdere specialismen binnen een team de behandeling worden besproken.

 

Informatie over NET

De diagnose kanker roept onmiddellijk vragen en emoties op. De mededeling dat u kanker hebt, en dat de kankersoort die u hebt zeldzaam is, is een grote klap. Uw arts legt u alles uit over uw ziekte en geeft u advies over de behandelingen. Het kan moeilijk zijn om al die informatie te begrijpen, te onthouden en te verwerken. Lezen over uw ziekte kan u ondersteunen in het begrijpen van alle gehoorde informatie. Daarnaast kunt u de informatie ook laten lezen door de mensen in uw omgeving.

 

De patiëntenvereniging

De Stichting NET-groep is de patiëntenvereniging voor mensen met een NET.