Nierkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 2400 mensen nierkanker vastgesteld, 60% hiervan is man, 40% hiervan is vrouw. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar de grootste groep patiënten is tussen de 55 en 85 jaar oud.

 

Vormen van nierkanker

Er zijn verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende vorm van kanker van de nier bij volwassenen is het niercelcarcinoom, ook wel bekend als Grawitz tumor. Een andere vaker voorkomende vorm van nierkanker is de Wilms tumor. Deze vorm komt alleen voor bij jonge kinderen.

 

Informatie over nierkanker

Als u te horen krijgt dat er bij u verdenking is op nierkanker worden allerlei onderzoeken gedaan. De precieze aard en het stadium van de nierkanker worden zo vastgesteld. Dit bepaalt welke behandeling uw behandelend arts u zal voorstellen. Er gebeurt veel voor u in korte tijd, en u krijgt veel informatie te verwerken. Dit is niet altijd makkelijk. Goede informatie die de uitleg van uw behandelend arts ondersteunt is belangrijk. Deze informatie kan u helpen om de informatie van uw behandelend arts beter te begrijpen en te onthouden. U kunt de informatie ook laten lezen aan mensen in uw omgeving.

 

Patiëntenvereniging

Vaak brengt de periode van onderzoek en behandeling veel spanning en onzekerheid met zich mee. Misschien hebt u vragen, angsten en onzekerheden over uw toekomst. Het is fijn als deze gevoelens met iemand in uw directe omgeving gedeeld kunnen worden, met uw partner, met een familielid, of met een goede vriend. Daarnaast hebben veel mensen er behoefte aan te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, met een lotgenoot. Ook uw partner, kinderen, familieleden en vrienden krijgen veel te verwerken. Vaak voelen zij zich machteloos en wanhopig, en zijn bang u te verliezen. Voor hen kan het ook fijn zijn te praten met iemand die deze emoties zelf heeft of heeft gehad. Leven met Blaas- of Nierkanker is de patiëntenvereniging voor mensen met blaas- of nierkanker. De vereniging heeft als belangrijkste doelstelling lotgenotencontact in het hele land te realiseren om (ex-)patiënten en hun naasten te ondersteunen bij de verwerking van hun ziekte, en alles wat daarbij komt kijken.