Man

Prostaatkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ruim 70% van hen is 65 jaar of ouder. Prostaatkanker is dus vooral een ziekte van oudere mannen, hoewel het steeds vaker op jongere leeftijd (vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar) wordt vastgesteld.

 

Informatie over prostaatkanker

De mededeling dat u prostaatkanker hebt is een grote schok. Door de diagnose komt alles in een ander daglicht te staan: wat vanzelfsprekend, vertrouwd en veilig was, is dat opeens niet meer. U en uw naasten zullen veel vragen hebben. Dat zijn allereerst vragen over de prostaatkanker zelf: wat zijn de behandelmogelijkheden?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij prostaatkanker: een operatie, uitwendige of inwendige bestraling (brachytherapie), hormoontherapie of een combinatie van genoemde behandelingen. Soms is niet ingrijpen ook een optie. Na de periode van behandelen hebt u wellicht andere vragen: hoe moet het nu verder? Of misschien hebt u vragen over de lichamelijke gevolgen van de prostaatkanker en de behandelingen: is er iets te doen aan incontinentie? Hoe kan ik omgaan met erectieproblemen?

 

Patiëntenvereniging

De ProstaatKankerStichting is de patiëntenorganisatie die de belangen behartigt van prostaatkankerpatiënten. Via deze stichting hebt u ook de mogelijkheid om met lotgenoten in contact te komen.