Vrouw

Fysiotherapie en Revalidatie

Het is belangrijk dat u in beweging blijft als u kanker hebt (gehad). Voldoende bewegen kan helpen bij het verbeteren van het lichamelijk en psychisch welzijn.
Professionals kunnen u adviseren en helpen.
We maken daarbij een onderscheid tussen fysiotherapie en oncologische revalidatie.

 

1.     Fysiotherapie
Verschillende fysiotherapiepraktijken hebben een specifiek beweegprogramma voor mensen met kanker. U bouwt onder begeleiding van de fysiotherapeut weer geleidelijk de duur en kracht van uw activiteiten uit. U werkt aan uw persoonlijke doelen en krijgt beweegadvies op maat. Dit kan nà uw behandeling voor kanker, maar vaak kunt u al starten tijdens uw behandeling. 

 

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. 
Om patiënten met kanker goed te begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de kennis van de gevolgen belangrijk. De oncologiefysiotherapeut is op de hoogte van de mogelijkheden en de beperkingen van de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker.
Oncologiefysiotherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL).

 

FyNeOn
Het Fysiotherapeuten Netwerk Oncologie (FyNeOn) is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten die een opleiding hebben gevolgd in de oncologie. Dit netwerk is actief in Noord-Brabant en Noord-Limburg.
Op www.fyneon.nl vindt u een volledige ledenlijst van fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij FyNeOn.

 

 

2.     Oncologische revalidatie
Vanaf 2016 bieden ziekenhuizen en revalidatiecentra revalidatie bij kanker aan onder de naam ‘oncologische revalidatie’. Deze revalidatieprogramma’s helpen u uw lichamelijke conditie te verbeteren. Daarnaast zijn er aanvullende modules met aandacht voor bijvoorbeeld voeding, werk en het omgaan met stress. Samen met lotgenoten probeert u zo een nieuw evenwicht te vinden in de periode tijdens en nà uw behandeling tegen kanker. Het behandelteam bestaat uit verschillende professionals: fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog of maatschappelijk werker. Uw specialist kan u verwijzen voor dit programma. 

folders