Vrouw met hoofddoek

Hoofdbedekking

Haaruitval

De diagnose kanker roept bij de meeste mensen onmiddellijk vragen en emoties op. In korte tijd krijgt u veel te horen over uw ziekte, over de onderzoeken die mogelijk moeten volgen, en over de behandeling die uw behandelend arts u adviseert. Door uw behandeling tegen kanker kunt u last krijgen van bijwerkingen. Eén van de bijwerkingen kan zijn dat u (tijdelijk) kaal wordt.

 

Een behandeling met radiotherapie op uw hoofd kan kaalheid veroorzaken van het gedeelte van uw hoofd waarop u bestraald wordt. Dit kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn.  

Een behandeling met chemotherapie kan haaruitval veroorzaken, niet alleen van het hoofdhaar, maar ook van de wimpers, de wenkbrauwen, de neushaartjes, het okselhaar en het schaamhaar. In het algemeen is deze haaruitval tijdelijk. Uw behandelend arts zal u daarover informeren.

 

Het is belangrijk dat u tijdig weet of de behandeling die u krijgt tot (tijdelijk) haarverlies kan leiden. U kunt zich hier dan op voorbereiden. Haaruitval kan pijn veroorzaken. Sommige mensen laten daarom eerst hun haren kort knippen.  

 

Waar kiest u voor?
Vóór u aan uw behandeling(en) begint kunt u het beste al besloten hebben wat voor soort hoofdbedekking u wil gaan dragen: een haarwerk, een hoed, een sjaal. U kunt ook kiezen voor een combinatie van deze mogelijkheden. Het is belangrijk dat u zich goed laat voorlichten. 

 

Mutsjes.

Op deze pagina vindt u betrouwbare adressen en webwinkels waar u hoeden, petten en mutsjes kunt bestellen. Alle hoeden, petten en mutsjes zijn speciaal gemaakt voor vrouwen met een kaal hoofd. In sommige gevallen zijn de creaties bedacht en gemaakt door vrouwen die zelf kanker hebben (gehad). 

 

  

Haarwerken.

U kunt ook kiezen voor een haarwerk, een pruik. Als u de kleur en het model van uw pruik zo veel mogelijk wil afstemmen op uw eigen haar is het belangrijk dat u vóór uw eerste behandeling een afspraak hebt met een haarwerker. De medische machtiging voor uw haarwerk krijgt u van uw behandelend specialist.

Erkende haarwerkers hebben het keurmerk ANKO of SEMH.  

 

Vergoeding.

Het is mogelijk om (een deel van) de kosten voor uw haarwerk en / of uw mutsje vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van bij welke maatschappij en hoe u verzekerd bent.

Informeer vooraf bij uw verzekering op welke vergoeding u recht hebt.

  


Hoofdhuidkoeling
Hoofdhuidkoeling is een methode om haaruitval tijdens een behandeling met chemotherapie te voorkomen of te verminderen. Hoofdhuidkoeling is niet geschikt voor alle behandelingen, maar steeds meer ziekenhuizen passen bij bepaalde behandelingen hoofdhuidkoeling toe. Door de temperatuur van de hoofdhuid te verlagen vermindert de doorbloeding van de haarwortels. Dit verlaagt ook ter plaatse de stofwisseling. Zo nemen de haarwortels minder cytostatica op, wat de haaruitval kan beperken. De hoofdhuidkoeling vindt plaats voor, tijdens en na de toediening van cytostatica. De resultaten van hoofdhuidkoeling variëren en zijn afhankelijk van de soort cytostatica. U moet er rekening mee houden dat er toch haaruitval kan optreden. Uw behandelend arts zal u informeren of hoofdhuidkoeling bij u mogelijk is.

folders