Ouderen en kanker

Naarmate we ouder worden neemt het vermogen om fouten in de celdeling te herstellen af. Daarom is kanker een ziekte die vooral bij oudere mensen voorkomt. Elk jaar krijgen in Nederland ruim 100.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. Daarvan is ongeveer 70% ouder dan 60 jaar, en ruim 40% zelfs ouder dan 70 jaar. Nederland vergrijst, en daarom zal kanker in de toekomst vaker voorkomen. Gelukkig is kanker wel steeds beter te behandelen. Steeds meer mensen kunnen met de ziekte verder leven.

 

Ouderen en kanker

De uitspraak “Je bent zo oud als je jezelf voelt” geldt voor iedereen. Sommige ouderen zijn fit en actief, en staan midden in het leven. Andere leeftijdsgenoten kunnen last hebben van allerlei beperkingen en kunnen misschien hun dagelijkse activiteiten met moeite uitvoeren. Mensen gaan, naarmate ze ouder worden, steeds meer onderlinge verschillen vertonen. Door deze verschillen is het nodig om voor de behandeling van kanker rekening te houden met beperkingen die op oudere leeftijd voor kunnen komen.

 

Nadat u te horen hebt gekregen dat u kanker hebt gebeurt er veel met u. U beleeft waarschijnlijk een tijd vol heftige emoties. Er verandert in korte tijd veel in uw leven. Ondersteuning van uw partner, uw naasten en mensen in uw omgeving is in deze periode erg belangrijk. Daarnaast is het soms fijn te praten met mensen die dezelfde soort kanker hebben, dezelfde behandeling krijgen of hebben ondergaan. Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie over hoe u met uw lotgenoten in contact kan komen.

 

Informatie over kanker

Uw behandelend arts bespreekt met u welke behandeling voor u de beste behandeling is, en legt u daar alles over uit. U krijgt veel informatie te verwerken over uw ziekte, de behandelingen en wat dat allemaal voor u betekent. Goede communicatie met uw behandelend arts is erg belangrijk. Geef het aan als u bepaalde informatie niet begrijpt, als het u te snel gaat, of als u bang bent dat u niet alles meteen kunt onthouden. Het is bijna voor iedereen lastig om alles van een gesprek met een arts te onthouden.

 

Infotheek Oncologie

Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie over uw ziekte en de behandeling daarvan. Lezen over uw ziekte kan u helpen de informatie van uw behandelend arts beter te onthouden. U kunt deze informatie ook aan mensen in uw omgeving laten lezen. Zo hoeft u niet steeds alles te vertellen en uit te leggen.

 

Uw behandelend arts zal u ook tips geven om uw behandeling zo goed mogelijk te ondergaan.

Bij Infotheek Oncologie vindt u aanvullende informatie over voeding en over bewegen.

 

De behandeling van kanker vergt veel van een mens, zowel geestelijk als lichamelijk. Uw behandelend arts zal daarom ook met u praten over uw persoonlijke omstandigheden. Woont u zelfstandig? Kunt u zelf uw boodschappen doen? Kunt u uzelf wassen? Wie kan u steunen tijdens uw behandeling? Na uw behandeling kost het tijd voordat u uw gebruikelijke bezigheden kunt hervatten.

Bij Infotheek Oncologie vindt u informatie over mensen en organisaties die tijdelijk een stukje zorg van u, en eventueel van uw partner, kunnen overnemen. Zij kunnen bijvoorbeeld uw boodschappen voor u doen, of uw hond uitlaten. Zij kunnen, als u dat prettig vindt, ook gewoon alleen een kopje koffie bij u thuis komen drinken.

 

Kom voor al uw vragen langs bij Infotheek Oncologie. Ook als uw behandeling al enige tijd geleden is blijft u met al uw vragen van harte welkom.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden