Drie personen in landschap

Psychosociale zorg

Elk jaar horen ruim 100.000 mensen dat ze kanker hebben.

 

De diagnose kanker

Wanneer u hoort dat u kanker hebt lijkt de grond onder uw voeten te verdwijnen. De diagnose kanker grijpt diep in.

Uw leven staat op zijn kop, alle zekerheid lijkt verdwenen. Kanker is lichamelijk een ingrijpende ziekte, maar is ook emotioneel, sociaal en geestelijk zwaar.

 

De diagnose kanker kan enorme gevolgen hebben op uw leven en dat van uw naasten. Misschien moet u zich aanpassen aan een nieuwe levenssituatie. U staat voor de opgave een nieuw evenwicht te vinden. De wijze waarop u omgaat met de gevolgen van de diagnose kanker en de behandeling heeft invloed op de kwaliteit van uw leven. Sommige zaken zal u zelf, en met steun van uw naasten, kunnen hanteren en verwerken. Voor andere zaken hebt u misschien gespecialiseerde hulp nodig.

 

Psychosociale zorg

Een vorm van gespecialiseerde hulp is psychosociale zorg. Psychosociale zorg  richt zich op het herstel van de kwaliteit van leven. Onder psychosociale zorg wordt alle begeleiding verstaan die kankerpatiënten en hun naasten ondersteunen zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna. De eerste zorg ontvangt u van uw behandelend arts en uw (oncologie)verpleegkundige die u voorlichting geven en u ondersteunen tijdens uw behandelingen. Misschien voelt u dat deze ondersteuning niet genoeg is voor u, en dat u behoefte hebt aan extra, gespecialiseerde, hulp. Die hulp kan nodig zijn als u de diagnose net hebt gehoord, of tijdens de periode van onderzoeken en behandelingen. Het kan ook zijn dat u pas behoefte hebt aan gespecialiseerde hulp als u klaar bent met uw behandeling. Het kan zelfs zijn dat u pas jaren later voelt dat u hulp nodig hebt.

 

Wanneer weet u dat u hulp nodig hebt?

Als u zich gevangen blijft voelen in uw gevoelens van wanhoop, verdriet en angst. Wanneer u veel piekert en slecht slaapt. Wanneer u zo veel moeite hebt zich te concentreren dat u niet meer in staat bent de dingen te doen die u normaal gesproken doet. En ook wanneer u de behoefte voelt aan een extra steuntje in uw rug. Extra ondersteuning kunt u krijgen van professionals, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werkers. Deze professionals hebben geen pasklare oplossing voor u. Zij beslissen niet hoe u verder moet. U kunt hem of haar beschouwen als een gids, iemand die een eindje meeloopt in een moeilijke tijd, totdat u aangeeft de hulp niet meer nodig te hebben.