Man en vrouw

Multipel myeloom

Multipel myeloom
Multipel myeloom wordt ook de ziekte van Kahler genoemd, vernoemd naar een Oostenrijkse internist. Multipel myeloom is een kwaadaardige woekering van het beenmerg, die uitgaat van de plasmacellen. Per jaar wordt bij ongeveer 1200 mensen een multipel myeloom, de ziekte van Kahler, vastgesteld. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte treft vooral mensen boven de 60 jaar, maar komt ook regelmatig voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

 

Ziekte van Waldenström
De ziekte van Waldenström is sterk verwant aan het multipel myleoom. Bij de ziekte van Waldenström is er een ongecontroleerde groei van bepaalde witte bloedcellen die sterk verwant zijn aan plasmacellen. Behalve in het beenmerg, komen deze cellen ook voor in de lymfklieren.

Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte van Waldenström in Nederland voorkomt. Naar schatting gaat het om 60 tot 70 nieuwe patiënten per jaar. Mannen lijken 2,5 keer meer kans te hebben op het krijgen van deze ziekte. De gemiddelde leeftijd waarop de ziekte van Waldenström voorkomt is 65 jaar, maar de ziekte kan zich ook op jongere leeftijd openbaren.

 

Informatie

Nadat bij u is geconstateerd dat u kanker hebt spreekt uw behandelend arts uitgebreid met u de behandelmogelijkheden door. U krijgt in korte tijd veel informatie te verwerken. Het is niet altijd makkelijk deze informatie meteen te begrijpen en te onthouden. Bij Infotheek Oncologie vindt u folders en boeken die u daarbij kunnen helpen. U kunt deze informatie ook laten lezen aan mensen in uw omgeving.

  

Patiëntenvereniging

Te horen krijgen dat u kanker hebt is een hele schok. Begrip en opvang door mensen in uw directe omgeving is heel belangrijk. Daarnaast vinden veel kankerpatiënten het fijn om in contact te komen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, of hebben gezeten. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om u te begrijpen. In contact komen met lotgenoten kan via de patiëntenvereniging, en kan bestaan uit een telefoongesprek, e-mail contact, een persoonlijk gesprek of deelname aan groepsbijeenkomsten. Bij Infotheek Oncologie vindt u een folder van uw eigen patiëntenvereniging. Ook uw partner, kinderen, familieleden en vrienden krijgen veel te verwerken. De patiëntenorganisatie biedt ook voor hen een luisterend oor en mogelijkheden voor lotgenotencontact.

 

Infotheek Oncologie

Tijdens uw behandeling kunt u terecht bij Infotheek Oncologie voor al uw vragen. Misschien wilt u meer weten over voeding of vermoeidheid. Maar ook na uw behandeling bent uw van harte welkom. Want leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen juist vragen nà hun behandeling, als zij de draad van hun leven weer op willen pakken. Misschien is dat ook bij u het geval, en hebt u behoefte aan aanvullende informatie. Dat kan informatie zijn over uw ziekte, maar het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld wil praten over onzekerheden die u ervaart. Bij Infotheek Oncologie vindt u bijvoorbeeld adressen van vertrouwde hulpverleners die, als u daar behoefte aan hebt, voor extra ondersteuning kunnen zorgen na uw periode van onderzoek en behandeling.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Infotheek Oncologie. Onze medewerkers helpen u graag.

Contact

Telefoon 013 - 59 47 580
E-mail infotheek@bvi.nl

 route
 openingstijden